De ITF World Tennis Tour op Nederlandse bodem

Afgelopen zomer bood de ITF World Tennis Tour de ideale gelegenheid om de nieuwe generatie Nederlandse en internationale tennistoppers aan het werk te zien. Peugeot Nederland was dit jaar samen met het dealernetwerk sponsor van alle ITF Future toernooien op Nederlandse bodem.

Springplank voor talent

Voor jong tennistalent is de ITF World Tennis Tour de ideale springplank op weg naar de top. Ze doen internationale wedstrijdervaring op en verdienen hier hun (eerste) punten voor de wereldranglijst. Deze punten zijn nodig om toegang te krijgen tot de toernooien van de ATP World Tour en WTA Tour.

Dit jaar waren er tevens punten te verdienen voor de Red Bull Next Gen National Final in Rotterdam. De winnaar van de National Final vertegenwoordigt Nederland tijdens de World Final in Milaan. In Nederland waren er dit jaar vier Futures: Alkmaar, Den Haag, Oldenzaal & Haren. Allemaal met volle tribunes en een sterk deelnemersveld.

De overstap naar de professionals

De overstap van de jeugd naar de professionals is groot en de ITF World Tennis Tour is in dat proces een belangrijke graadmeter voor succes. Het biedt talenten de kans om te spelen in een nieuwe omgeving en entourage. Daarmee zijn de Futures voor talenten de perfecte opstap naar meer. Eén van die toptalenten is Ryan Nijboer, onderdeel van de NextGen Lions. Met een plek in de finale (Den Haag) en een plek in de halve finale (Oldenzaal) kan hij terugkijken op een geslaagde serie.

“Ik heb dit jaar een goede reeks neergezet met een finaleplek als beste resultaat. Gevoelsmatig zat er in Den Haag en Oldenzaal zelfs nog meer in, maar door blessures had ik het soms lastig. Het spel was goed en dat geeft vertrouwen.”

Ook Nijboer erkent het belang van de Futures als belangrijke stap richting de top: “Futures zijn echt een overgangspunt. Je kunt hier als jonge speler enorm veel leren. Zo heb je internationale tegenstanders met een heel andere manier van spelen. Daar word je sterker van. Bovendien kun je punten winnen zodat je je uiteindelijk kunt kwalificeren voor de Challengers.”

Hoewel Nijboer met zijn 20 jaar pas aan het begin staat van een veelbelovende carrière, heeft hij al veel ervaring opgedaan in de ITF World Tennis Tour. Voor de jongste generatie tennistalent heeft hij een duidelijk advies: jezelf blijven. “Je moet altijd uitgaan van jezelf en je eigen spel. Jezelf te veel druk opleggen heeft geen zin, je moet er gewoon gaan staan en plezier maken. Dat is namelijk waarom je ooit voor tennis hebt gekozen. Als je alles geeft en plezier hebt, dan komt resultaat vanzelf”

Als je alles geeft en plezier hebt, dan komt resultaat vanzelf
- Ryan Nijboer

Belang voor de Nederlandse tennissport

Niet alleen voor de spelers is de ITF World Tennis Tour belangrijk. Voor de gehele Nederlandse tennissport zijn deze toernooien van groot belang. De aantrekkingskracht van een Future wordt namelijk niet (alleen) bepaald door het prijzengeld.

Ad Luttikhuis, toernooi directeur Future Oldenzaal beaamt dat: “Ook de deelnemerslijst, de entourage en de organisatie zijn voor tennissers belangrijk. Juist daarom is het van belang dat een partij zoals Peugeot zich inspant om de Nederlandse Futures naar een nog hoger niveau te brengen. In ons geval was Peugeot Broekhuis als hoofdsponsor aan het toernooi verbonden.

Hiermee zorgen we er samen voor dat de toernooien hoog staan aangeschreven en daarmee bieden we Nederlands tennistalent de mogelijkheid om dicht bij huis waardevolle ervaring op te doen in hun carrière.”

[QUOTE] Luttikhuis: “Met de Futures bieden we Nederlands tennistalent de mogelijkheid om dicht bij huis waardevolle ervaring op te doen in hun carrière.”

Inmiddels weten steeds meer tennisliefhebbers de Futures te vinden. De afgelopen zomer zijn volle tribunes het bewijs dat er een nieuwe generatie tennistalent staat te popelen om hun internationale tennisdromen te realiseren. Wie weet hebben we dit jaar zelfs de nieuwe Richard Krajicek, Kiki Bertens of Robin Haase op de baan gehad.

Lees ook